Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti este inclus în două proiecte, pentru care autorităţile prahovene speră să obţină finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană în cadrul actualei sesiuni de finanţare, 2014-2020. Consiliul Judeţean Prahova a aprobat, în şedinţa de ieri, două proiecte de hotărâre, care vizează pregătirea obiectivelor de finanţare de la Maternitate şi atragerea fondurilor europene, având în vedere că, în această sesiune, Uniunea Europeană pune la dispoziţia autorităţilor române fonduri pentru extinderea, dotarea şi reabilitarea termică a unităţilor medicale. Reprezentanţii CJ Prahova nu au putut preciza, în acest moment, valoarea celor două obiective de investiţii.
Autorităţile judeţene au mai anunţat că pregătesc două proiecte similare şi pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, cea mai mare unitate medicală din Prahova.

Alex Călinoiu

Maternitatea Ploieşti urmează să fie inclusă în două proiecte de modernizare, pentru care Consiliul Judeţean Prahova – instituţia care are în subordine spitalul – speră să obţină fonduri europene. În şedinţa de ieri a CJ Prahova au fost aprobate, cu unanimitate de voturi, două proiecte de hotărâre, privind pregătirea celor două obiective de investiţii în vederea atragerii unei finanţări de la Uniunea Europeană, în condiţiile în care, în sesiunea 2014-2020, s-au deschis două axe de finanţare care le permit autorităţilor din România să obţină fonduri nerambursabile pentru modernizarea spitalelor.
Cel mai amplu dintre cele două proiecte pentru care Consiliul Judeţean Prahova speră să obţină bani de la Uniunea Europeană propune extinderea şi dotarea unităţii de primiri urgenţe de la Maternitatea Ploieşti. Aici se doreşte construirea unei clădiri, în regim P+1, alipită de actualul corp D al spitalului, unde să funcţioneze noul compartiment de primiri urgenţe. Desigur, proiectul vizează şi achiziţia de aparatură medicală specifică. Propunerea, venită din partea conducerii unităţii medicale, pleacă de la faptul că, în prezent, accesul în spital este foarte dificil. „Accesul pentru urgenţe este amenajat la altă cotă de nivel decât zona de garare a ambulanţei, nefiind prevăzută o rampă de urcare/coborâre a tărgii, fiind necesar ca brancardierii să transporte pe scările de acces targa cu pacienţi. (…) O analiză efectuată din punct de vedere tehnic relevă faptul că scenariul optim este cel al realizării unui corp de clădire nou P+E, alipit la corpul D de clădire, care va cuprinde o cameră de primire urgenţe complet utilată şi echipată”, se arată în raportul de specialitate care a însoţit primul dintre cele două proiecte de hotărâre votate ieri de consilierii judeţeni. În acelaşi document se mai vorbeşte şi despre sistematizarea incintei, acest lucru presupunând „crearea unui acces auto pentru ambulanţă, direct din strada Mihai Bravu; racordarea zonei de garare pentru ambulanţă atât cu cota de nivel a Camerei de Primiri Urgenţe, cât şi cu restul incintei prin intermediul rampelor; asfaltarea circulaţiilor auto existente şi a locurilor de parcare; dotarea cu aparatură medicală”.
Cel de-al doilea proiect de hotărâre propune reabilitarea termică a Maternităţii Ploieşti, tot din fonduri europene. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, a precizat, după votul de ieri, că autorităţile pregătesc două proiecte similare şi pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti.